Sirova prehrana, poznata i kao raw food diet, sve je popularniji način prehrane među ljudima koji žele poboljšati svoje zdravlje, povećati energiju i vratiti se jednostavnijem i prirodnijem načinu života. Osnovna ideja je konzumacija neprerađene hrane biljnog porijekla – bez kuhanja, pečenja ili zagrijavanja iznad 42–48°C, kako bi se sačuvali enzimi, vitamini i druge hranjive tvari koje se često unište termičkom obradom.
Zagovornici sirove prehrane tvrde da ona doprinosi boljoj probavi, detoksikaciji tijela, zdravlju kože i većoj mentalnoj jasnoći. Osim toga, ovakav način prehrane često podrazumijeva i konzumaciju veće količine voća i povrća, orašastih plodova, sjemenki i fermentiranih namirnica, čime se unosi obilje vlakana, minerala i antioksidansa.

U nastavku donosimo tjedni meni sa 7 sirovih jela, idealnih za lagane, osvježavajuće i nutritivno bogate obroke.
Ponedjeljak: Sirove špagete od tikvica s pestom od bosiljka
Sastojci:
- 2 veće tikvice (spiralizirane u oblik špageta)
- 1 šalica svježeg bosiljka
- ½ šalice indijskih oraščića (namakanih 2 sata)
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- sok ½ limuna
- sol po ukusu
Priprema:
Sve sastojke osim tikvica blendati u glatki pesto. Umiješati u špagete od tikvica i odmah poslužiti. Po želji posuti sjemenkama konoplje.
Utorak: Sirovi taco s orašastim “mesom”
Sastojci:
- 1 šalica oraha (namakanih 2 sata)
- 1 žličica sojinog umaka (ili tamari)
- ½ žličice dimljene paprike
- 1 prstohvat čilija
- listovi salate za zamotavanje (puterica ili iceberg)
- sjeckana rajčica, avokado i luk za nadjev
Priprema:
U multipraktiku usitniti orahe s začinima u teksturu nalik mljevenom mesu. Poslužiti u listovima salate s povrćem i guacamoleom.
Srijeda: Sirova krem juha od mrkve i đumbira
Sastojci:
- 3 mrkve (narezane)
- 1 šalica vode
- ½ avokada
- 1 cm svježeg đumbira
- sok ½ naranče
- sol i papar po ukusu
Priprema:
Sve sastojke blendati do glatke teksture. Po želji lagano zagrijati (do 42°C) kako bi juha bila topla, ali i dalje sirova.
Četvrtak: Sushi od sirovog povrća
Sastojci:
- listovi nori algi
- štapići mrkve, krastavca, avokada i paprike
- "riža" od cvjetače (cvjetača usitnjena u multipraktiku)
- malo limunovog soka i soli
Priprema:
Na nori list rasporediti tanki sloj cvjetače, složiti povrće po sredini i pažljivo zarolati. Narezati na komade i poslužiti sa sirovim tamari umakom. Umjesto algi možete koristiti i rižin papir, samo ga kratko namočite u vodi da omeška.
Petak: Smoothie zdjela s bobičastim voćem
Sastojci:
- 1 smrznana banana
- 1 šalica borovnica
- ½ šalice jagoda
- ½ avokada
- malo biljnog mlijeka (npr. bademovo)
Topping:
- chia sjemenke
- kokosove pahuljice
- granola od dehidriranog voća i oraščića
Priprema:
Blendati sastojke za bazu dok ne dobijete gustu smjesu. Uliti u zdjelu i ukrasiti po želji.
Subota: Tart od indijskih oraščića i limete (bez pečenja)
Podloga:
- 1 šalica badema
- ½ šalice datulja
- prstohvat soli
Krema:
- 1 šalica indijskih oraščića (namakanih preko noći)
- sok 2 limete
- 2 žlice agavinog sirupa
- 2 žlice kokosovog ulja
- malo vode po potrebi
Priprema:
Samljeti sastojke za podlogu i utisnuti u kalup. Blendati kremu i preliti preko podloge. Ostaviti u zamrzivaču 2–3 sata.
Nedjelja: Sirova salata od kelja s narančom i orasima
Sastojci:
- 4 lista kelja (narezana i izmasirana s malo limunovog soka i soli)
- 1 naranča (filetirana)
- ¼ šalice oraha
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica jabučnog octa
- 1 žličica senfa
Priprema:
Pomiješati sve sastojke, ostaviti da odstoji 10-ak minuta da se kelj omekša. Poslužiti kao lagani glavni obrok ili prilog.
Hoćete li isprobati?
Raw food prehrana ne mora biti jednolična ni komplicirana. Ovi jednostavni recepti pružaju raznolikost, okus i brojne nutrijente – bez potrebe za kuhanjem. Idealni su za ljeto, detoks, ili kao inspiracija za zdraviji način života, tako da, ovo je stvarno idealno vrijeme da isprobate ovaj način prehrane. Svi gore navedeni recepti su beginner-friendly, tako da vas svakako pozivamo da isprobate nešto novo. I hej, dodatni plus je taj što ne morate paliti pećnicu i dodatno zagrijavati stan!
Izvor naslovne fotografije: Pexels