Ljeto nas gotovo svakodnevno tjera da pojednostavimo stvari – oblačimo se laganije, krećemo se sporije, tražimo hlad. Isto vrijedi i za kuhanje: nitko nema volje stajati satima uz štednjak kad su temperature iznad 30. Zato donosimo sedam brzih i osvježavajućih recepata koji će ti olakšati planiranje obroka tijekom tjedana.

Ponedjeljak – Hladna tjestenina s pestom i povrćem
Recept idealan za ručak na brzinu ili večeru bez kuhanja. Najbolja stvar? Vrijeme pripreme je 15 minuta.
Sastojci:
- 200 g kratke tjestenine (fusilli, penne)
- 2 žlice pesta od bosiljka
- 1 svježa paprika (žuta ili crvena), narezana na trakice
- 10 cherry rajčica, prepolovljenih
- Šaka rikole
- Maslinovo ulje, sol, papar
- Parmezan za posipanje
Priprema:
- Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi, ocijedite i isperite hladnom vodom.
- U velikoj zdjeli pomiješajte tjesteninu, povrće, pesto, malo maslinovog ulja i rikolu.
- Začinite po želji i pospite parmezanom. Čuvati u hladnjaku do posluživanja.

Ovako pripremljenu tjesteninu možete jesti i dan nakon, ali i ponijeti ju na plažu za ručak na otvorenom.
Utorak – Hladna juha od tikvica i jogurta
Recept kojem se okrećemo kada trebamo lagani predah od vrućina. Vrijeme pripreme ovdje je 20 minuta + hlađenje.
Sastojci:
- 2 srednje tikvice
- 1 krumpir
- 1 režanj češnjaka
- 400 ml grčkog jogurta
- Maslinovo ulje, sol, papar
- Svježi kopar ili metvica (po želji)
Priprema:
- Tikvice, krumpir i češnjak narežite i kuhajte u vodi dok ne omekšaju (10–15 minuta).
- Ocijedite, ohladite i usitnite štapnim mikserom.
- Dodajte jogurt, začinite i dobro promiješajte.
- Hladiti barem sat vremena prije posluživanja. Može se poslužiti s tostiranim kruhom.

Srijeda – Salata s piletinom, feta sirom i svježim marelicama
Posebno volimo recepte koji spajaju slatko i slano, a ljeto je godišnje doba kad ih najčešće pripremamo. Jednostavno ima previše finog voća koje sazrijeva u ljeti, nemoguće mu je odoljeti pa ga ubacujemo u gotovo svaki obrok. Vrijeme pripreme ovog jela je oko pola sata.
Sastojci:
- 1 pileće bijelo meso
- 3 svježe marelice, narezane na kriške
- 50 g feta sira, izmrvljenog
- Šaka miješane salate (rukola, matovilac…)
- 1 žlica sjemenki suncokreta
- Maslinovo ulje, limunov sok, sol, papar
Priprema:
- Ispecite piletinu na grill tavi sa soli i paprom. Narežite na trakice.
- U zdjeli pomiješajte salatu, marelice, feta sir i sjemenke.
- Dodajte piletinu i začinite maslinovim uljem i limunovim sokom.
- Poslužite odmah – eksplozija okusa je zajamčena!

Četvrtak – Domaća zlevanka s mladim sirom i kukuruznim brašnom
Ništa bez tradicionalne kuhinje. Iako se svi mi sve češće okrećemo nekim egzotičnim receptima i novim okusima, nekada baš paše vratiti se tradiciji i pojesti nešto što vas podsjeti na djetinjstvo. Ovaj recept može poslužiti kao lagana večera ili doručak uz jogurt. Vrijeme pripreme je 10 min + 35 min pečenja
Sastojci:
- 3 jaja
- 300 ml jogurta
- 100 ml mlijeka
- 100 g kukuruznog brašna
- 100 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 g svježeg kravljeg sira
- Sol, po želji i malo šećera ako volite poluslatko
Priprema:
- Sve sastojke umutiti zajedno dok se ne dobije glatka smjesa.
- Izliti u namašćen pleh i peći u pećnici na 180°C oko 35 minuta.
- Poslužiti toplo ili hladno, uz kiselo vrhnje ili jogurt.

Petak – Azijski wok s povrćem i kikirikijem
Eto i spomenute egzotike iz recepta iznad. Kuhinja je stvar balansa, iz više razloga. Vrijeme za pripremu ovog recepta je oko 20 minuta.
Sastojci:
- 1 mrkva
- 1 crvena paprika
- 1 tikvica
- Šaka mladog špinata
- 2 žlice soja umaka
- 1 žličica sezamovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- Šaka kikirikija (neslanog, prženog)
- Rižini rezanci ili riža (kuhano, za posluživanje)
Priprema:
- Povrće narežite na trakice. Na malo ulja prepržite češnjak, dodajte povrće i kratko pirjajte (da ostane hrskavo).
- Dodajte soja umak, sezamovo ulje i špinat. Pirjajte još 1–2 minute.
- Umiješajte kikiriki i poslužite preko kuhanih rezanaca ili riže.
Ako vam se svide ovakvi okusi, možda biste mogli isprobati i recept koji dijelimo u videu ispod. Noodles u ovom hrskavom obliku - fenomenalno!
Subota - Tjestenina u umaku od povrća
Znate ono kada kupite hrpu povrća na placu, ali dani prolaze i povrće nikako da dođe na red pa postane onako “zgužvano”? Našle smo rješenje, jer ne volimo bacati hranu, a posebno ne povrće (koje danas ionako preplatimo). U ovom receptu možete koristiti i to out of date povrće, svejedno će ispasti ukusno.
Sastojci:
- 2 paprike, jedna rog i jedna babura
- 2 svježe rajčice
- 1 crveni luk
- 2 češnja češnjaka
- Sol, papar, timijan, aglio&peperoncino Harissa začin
- 2 žlice feta sira
- 2 žlice prehrambenog kvasca
- Maslinovo ulje
- Tjestenina
Priprema:
- Povrće, luk i češnjak grubo narezati i staviti u posudu za pečenje. Dodati začine i maslinovo ulje. Peći na 200°C nekih 25 minuta. Na kraju dok je povrće pečeno, dodati mu fetu i čekati da se ohladi pa staviti u blender sve skupa.
- Tjesteninu skuhati i dodati ju u dobivenu smjesu
- Na kraju umiješati prehrambeni kvasac

Nedjelja - Salata s breskvama kao ultimativni ljetni favorit
Najradije bismo vam napisale - u nedjelju uzmite odmor od kuhanja, ali ako ne ide tako, onda pripremite ovu salatu s breskvama. I zahvalite nam poslije jer teško da ćete pronaći ljetni recept bolji od ovoga.
Zapamtite - držite se hlada, pijte puno vode i kuhajte jednostavno i brzo.
Izvor naslove fotografije: Pexels