MENU

Ljetni tjedni meni: 7 brzih i osvježavajućih recepata za svaki dan

Autor: Mamager Objavljeno: 21. lipnja 2025.

Ljetni dani zovu na laganiju prehranu, brzo pripremljena jela i okuse koji osvježavaju.

Autor: Mamager Objavljeno: 21. lipnja 2025.

Ljeto nas gotovo svakodnevno tjera da pojednostavimo stvari – oblačimo se laganije, krećemo se sporije, tražimo hlad. Isto vrijedi i za kuhanje: nitko nema volje stajati satima uz štednjak kad su temperature iznad 30. Zato donosimo sedam brzih i osvježavajućih recepata koji će ti olakšati planiranje obroka tijekom tjedana.

Izvor: Pexels

Ponedjeljak – Hladna tjestenina s pestom i povrćem

Recept idealan za ručak na brzinu ili večeru bez kuhanja. Najbolja stvar? Vrijeme pripreme je 15 minuta.

Sastojci:

Priprema:

  1. Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi, ocijedite i isperite hladnom vodom.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte tjesteninu, povrće, pesto, malo maslinovog ulja i rikolu.
  3. Začinite po želji i pospite parmezanom. Čuvati u hladnjaku do posluživanja.
Izvor: Instagram/studio_zelenjava

Ovako pripremljenu tjesteninu možete jesti i dan nakon, ali i ponijeti ju na plažu za ručak na otvorenom.

Utorak – Hladna juha od tikvica i jogurta

Recept kojem se okrećemo kada trebamo lagani predah od vrućina. Vrijeme pripreme ovdje je 20 minuta + hlađenje.

Sastojci:

Priprema:

  1. Tikvice, krumpir i češnjak narežite i kuhajte u vodi dok ne omekšaju (10–15 minuta).
  2. Ocijedite, ohladite i usitnite štapnim mikserom.
  3. Dodajte jogurt, začinite i dobro promiješajte.
  4. Hladiti barem sat vremena prije posluživanja. Može se poslužiti s tostiranim kruhom.
Izvor: Pexels

Srijeda – Salata s piletinom, feta sirom i svježim marelicama

Posebno volimo recepte koji spajaju slatko i slano, a ljeto je godišnje doba kad ih najčešće pripremamo. Jednostavno ima previše finog voća koje sazrijeva u ljeti, nemoguće mu je odoljeti pa ga ubacujemo u gotovo svaki obrok. Vrijeme pripreme ovog jela je oko pola sata.

Sastojci:

Priprema:

  1. Ispecite piletinu na grill tavi sa soli i paprom. Narežite na trakice.
  2. U zdjeli pomiješajte salatu, marelice, feta sir i sjemenke.
  3. Dodajte piletinu i začinite maslinovim uljem i limunovim sokom.
  4. Poslužite odmah – eksplozija okusa je zajamčena!
Izvor: Pexels

Četvrtak – Domaća zlevanka s mladim sirom i kukuruznim brašnom

Ništa bez tradicionalne kuhinje. Iako se svi mi sve češće okrećemo nekim egzotičnim receptima i novim okusima, nekada baš paše vratiti se tradiciji i pojesti nešto što vas podsjeti na djetinjstvo. Ovaj recept može poslužiti kao lagana večera ili doručak uz jogurt. Vrijeme pripreme je 10 min + 35 min pečenja

Sastojci:

Priprema:

  1. Sve sastojke umutiti zajedno dok se ne dobije glatka smjesa.
  2. Izliti u namašćen pleh i peći u pećnici na 180°C oko 35 minuta.
  3. Poslužiti toplo ili hladno, uz kiselo vrhnje ili jogurt.
Izvor: Pexels

Petak – Azijski wok s povrćem i kikirikijem

Eto i spomenute egzotike iz recepta iznad. Kuhinja je stvar balansa, iz više razloga. Vrijeme za pripremu ovog recepta je oko 20 minuta.

Sastojci:

Priprema:

  1. Povrće narežite na trakice. Na malo ulja prepržite češnjak, dodajte povrće i kratko pirjajte (da ostane hrskavo).
  2. Dodajte soja umak, sezamovo ulje i špinat. Pirjajte još 1–2 minute.
  3. Umiješajte kikiriki i poslužite preko kuhanih rezanaca ili riže.

Ako vam se svide ovakvi okusi, možda biste mogli isprobati i recept koji dijelimo u videu ispod. Noodles u ovom hrskavom obliku - fenomenalno!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Maya / plant-based food and recipes (@fitgreenmind)

Subota - Tjestenina u umaku od povrća

Znate ono kada kupite hrpu povrća na placu, ali dani prolaze i povrće nikako da dođe na red pa postane onako “zgužvano”? Našle smo rješenje, jer ne volimo bacati hranu, a posebno ne povrće (koje danas ionako preplatimo). U ovom receptu možete koristiti i to out of date povrće, svejedno će ispasti ukusno.

Sastojci:

Priprema:

  1. Povrće, luk i češnjak grubo narezati i staviti u posudu za pečenje. Dodati začine i maslinovo ulje. Peći na 200°C nekih 25 minuta. Na kraju dok je povrće pečeno, dodati mu fetu i čekati da se ohladi pa staviti u blender sve skupa.
  2. Tjesteninu skuhati i dodati ju u dobivenu smjesu
  3. Na kraju umiješati prehrambeni kvasac
Izvor: Pexels

Nedjelja - Salata s breskvama kao ultimativni ljetni favorit

Najradije bismo vam napisale - u nedjelju uzmite odmor od kuhanja, ali ako ne ide tako, onda pripremite ovu salatu s breskvama. I zahvalite nam poslije jer teško da ćete pronaći ljetni recept bolji od ovoga. 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli ZELENJAVA (@studio_zelenjava)

Zapamtite - držite se hlada, pijte puno vode i kuhajte jednostavno i brzo. 

Izvor naslove fotografije: Pexels

#TJEDNIMENI #MULTITASKINGKITCHEN #LAGANIOBROK

Preporučeni sadržaj